Абсолютна бирена густация, не просто дегустация
Като ви се казваме, че сме храм или дом на бирата, това не е хвалба. Нашите служители съвсем усърдно работят към привличане на всички възможни биропоклонници.

Мнозина от вас, които са пробвали ЖИВОто пиво, което се пренася по пивопреносната система в нашия дом са се захласвали по неговите неоспорими предимства - нефилтрирано, непастьоризирано и най-хубавото - без консерванти :-)

Хубаво де, но всеки бирен ценител не спира с опитването на само една бира. И тъй като пропагандираме бирена култура, а не халтура, предлагаме на вашето изтънчено внимание новите ни попълнения в международната ни бирена листа - трапистки и абатски бири.

Като всеки истински храм на бирата, за нивото на нашия се грижат истински монаси – майстори-пивовари. Малко историческа препратка. Трапистката бира е вид ейл, попадащ в стиловете белгийски специален ейл и белгийски силен ейл. Терминът „трапистка бира“ е родов и описва източника на тези бири, като продукт на трапистки пивоварни, а не на определен стил бира. В действителност, бирите на различните трапистки манастири се различават значително и не са хомогенна група. Цветът им варира от сламено-бял до тъмнокафяв. Като алкохолно съдържание, те са по-силни — алкохолът варира от около 7 % до 12 %, за разлика от около 5 % при масовите бири.

Монасите-пивовари използват при производство на бирата специални дрожди, които предизвикват горна ферментация при висока температура. Бирата доферментира и отлежава в бутилки. В някои абатства по време на производството добавят течна захар, която повишава допълнително алкохолното съдържание. По-силните трапистки бири се отличават с богат и плътен вкус, а своя маслено-плодов аромат придобиват благодарение на високотемпературната ферментация и използването на различни сортове хмел.

От трапистката бира следва да се отграничава т.нар. абатска бира. През последните десетилетия, терминът „абатска бира“ се използва като родово наименование за бири, произведени в трапистки стил, които обаче се правят от светски промишлени пивоварни, и не са свързани с трапистките абатства. Обикновено абатските бири се произвеждат по лицензи, издадени от съответното абатство или фондация, управляваща имуществото на вече несъществуващо абатство.
Rochefort e трапистка бира произведена и бутилирана в пивоварната на абатство "Notre-Dame de Saint Rémy" в Рошфор (Белгия). Rochefort e една от седемте трапистки марки бира, които имат правото да носят знака "Автентичен трапистки продукт" (Authentic Trappist Product), обозначаващ спазването на стандартите на "Международната трапистка асоциация". При нас можете да намерите вида Rochefort 8 - тъмна бира с червеникаво-кафяв цвят и алкохолно съдържание 9.2 %. Отличава се с по-изразени малцов вкус, силна горчивина, и плодов аромат с нотки на бадеми, сини сливи, шоколад, нуга и печен малц. За първи път е произведена през 1955 г.

Westmalle е трапистка бира, произведена и бутилирана в пивоварната на абатство „Notre-Dame du Sacré-Cœur“ в селището Вестмале (Белгия). Абатството е основано като приорат на 6 юни 1794 г. През 1836 г. започва изграждането на пивоварна, a на 10 декември 1836  г. е произведена първата партида бира. В продължение на много години, бира се произвежда само за собствено потребление от монасите. Едва през 1856 г. монасите започват да продават бира на входа на абатството. Според счетоводни книги на абатството кафявата абатска бира е продавана на цена шестдесет белгийски франка на 1 януари 1861 г. След разширение и модернизация на производството през 1991 и 2000 г. в момента пивоварната Westmalle е в състояние да произвежда 45 000 бутилки на час. По данни за 2010 г. годишното производство на пивоварната е 120 000 хектолитра бира.

От търговския асортимент на пивоварната в Ale House Пловдив ще откриете Westmalle Dubbel и Westmalle Tripel. Westmalle Dubbel е силна тъмна бира червеникаво-кафяв цвят, с алкохолно съдържание 7.0 %. Отличава се с богат вкус и аромат на кафе, тъмен малц и плодове, с дълъг, сух послевкус. Това е първият пример на трапистка бира Dubbel. Пусната е в производство през 1856 година, като рецептата за производство е променяна за последно през 1926 година. Бутилира се в стъклени бутилки от 0,33 л. и 0,75 л. (Magnum). Westmalle Tripel е светла силна бира със златист цвят и алкохолно съдържание 9.5 %. Отличава се с вкус на хмел, лека горчивина и плодов аромат с нотки на ванилия и дълъг, сух и приятно горчив послевкус. Това е първият пример на трапистка бира Tripel. Първата бира с това име се появява на пазара през 1934 година, като рецептата за производство не е променяна от 1956 г. Бутилира се в стъклени бутилки от 0,33 л. и 0,75 л. (Magnum). Бирата преминала вторична ферментация в бутилките в продължение на три седмици.

Имаме и още нови бири, но за тях ще ви разкажем в наша следваща публикация. Вие само помнете, че има едно единствено място във Филибето, където можете да си направите не просто бирена дегустация, а абсолютна бирена густация. Очакваме ви при нас :-)
Какво ново при нас
Получавай новините и менюто
Възползвайте се от възможността да получавате новини и нашето обедно меню на вашият e-mail адрес.

За да прекратите абонамента, моля въведете вашият e-mail адрес и натиснете тук.
AleHouse.bg © 2021
Created by
Seven Interactions