Абатски Бири за Пивоценители
Така предпразнично решихме да драснем още един фейлетон за това блаженство, наричано „абатска“ бира. Помните, че ви разказвахме, че имаме такива редки екземпляри при нас. Само, че като децата, които не спират докато не си покажат всички играчки на новодошлите гости и ние няма как да се спрем :-) Защото имаме много! Повече от 20 вида бира от цял свят.

Та за манастирските бири, идеше реч. Имаме една с цветно име, което няма общо с „Името на розата“, защото идва от Абатство Floreffe (от флора: латинската дума за цвете). Тези монаси освен, че са били доста романтични, се славят и със сериозна пивоварска традиция, която започва още през 1250г. По време на Френската революция през 1794 г. монасите са прогонени от абатството и имотите му са обявени за продажба. По-късно е откупено от монасите и част от тях се завръщат, но абатството не успява да върне предишния си блясък и пивоварството не е възобновено.

В началото на ХІХ век в абатството е открита семинария - "College de l’Abbaye de Floreffe". През 1842 г. в абатсвото са останали само трима монаси, като последния от тях умира през 1850 г. През 1960 г., директорът на семинарията решава да възстанови пивоварната и производството на бира, за да се финансира издръжката на училището и поддръжката на сградите. Първоначално производството на абатската бира е поверено на пивоварната "Het Anker brewery" в Мехелен, а от 1983 г. - на пивоварната "Lefebvre". 

Да не си помислите, че това „цветисто“ преживяване няма силна тъмна страна? Особено, когато иде реч за абатска бира, това е просто невъзможно. Floreffe Prima Melior, която се намира при нас, е тъмна бира, която през средните векове е била варена специално за игумена (за шефа ;-) и неговите гости. Отличава се с плътен вкус и аромати на анасон и кориандър, с алкохолно съдържание 8.0 %. Силна, а?!

Бирата Floreffe е сертифицирана от Съюза на белгийските пивовари като "призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier) и може да носи лого, изобразяващо стилизирана чаша с кафява бира, вписана в готически прозорец-арка.

Chimay e една от осемте трапистки марки бира, които имат правото да носят знака "Автентичен трапистки продукт", обозначаващ спазването на стандартите на "Международната трапистка асоциация". При нас имаме Chimay Bleue (син етикет) - най-популярната марка на Chimay. Силна бира с алкохолно съдържание 9.0%, с медно-кафяв цвят, с леко горчив вкус и аромат на плодове, малц и карамел, с нотки на синя слива. Произвежда се от 1954 г. в бутилки от 0,75 л. и се класифицира като Chimay Grande Réserve. Изживяването е резерве за всички ценители!

Само се метнете на едно такси и право в Ale House. Желаем да ви е пивко преди, по време и след всички празници :-)
Какво ново при нас
Получавай новините и менюто
Възползвайте се от възможността да получавате новини и нашето обедно меню на вашият e-mail адрес.

За да прекратите абонамента, моля въведете вашият e-mail адрес и натиснете тук.
AleHouse.bg © 2021
Created by
Seven Interactions