Ale House Plovdiv - На Един Клик Разстояние


Не ни чувате особено напоследък, защото трескаво работим да отворим новата лятна градина на бирария Ale House – Пловдив. Знаете, че миналата година бяхме принудени да отложим изпълнението на проекта си, заради разширението на ул. Петко Д. Петков, но добрите новини са, че това ни остави доста време да измислим изпълнението на проекта прецизно и да ви зарадваме с истинско лятно бижу за своботното време и за по една студена ЖИВА БИРА :-)

Повече за лятната градина и летните изкушения – като ненадминато вкусния домашен ейлхауски сладолед – ще напишем в друг блог пост. Сега малко важно и практично обявление. Всички фенове на густозното преживяване и достъпното гурме могат да си поръчват храна от нас до дома и офиса от БГ Меню
http://bgmenu.com/bg/plovdiv/ale-house

Хубаво е да сме по-близко до вас – само на един клик разстояние, където и да сте в града, когато и да сте гладни. Щастието ни е във вашето щастие :-)
Бирена култура, а не халтура
Ale House – Пловдив не е просто бирария или пивница. Това е известно на всички кулинарни естети в града. За нас бирената култура е издигната в култ и не бихме могли да говорим за кехлибарената течност като за „гробокопач на интелигенцията“ по модел на тези, които се опитват да принизят и опошлят това питие. Шегуваме се, че сме дом на пивото, защото при нас всеки гост е като у дома си :-)

Защо дом? За разлика от другите заведения, нашата концепция е само по необходимост да се вмесваме в преживяването на клиента. Прави ли ви впечатление колко е досадно, когато персоналът непрестанно се бави в донасянето на следващото питие, а приказката на масата върви сладко и има нужда от поливане с наздравици. А непрестанните питания на сервитьорите: „Да ви донеса още едно?“. При нас клиентът решава кога и колко. Как? На всяка маса сме инсталирали по един кран, от който тече не вода, а ЖИВО и то пиво :-) Питиетата са ваша грижа, а ние бдим внимателно отстрани при всеки ваш жест на желание да поръчате мезето към питието.
Някой наши клиенти ни определят като „бирен музей“. Приемаме го като комплимент, който мислим, че дължим на уникалната пивопреносна система в заведението и на огромните медни съдове за доферментация, към които е вързана системата.

Съществената разлика от музея е, че при нас експонатите се дегустират, консумират и докосват безчет пъти :-) Имаме и други догадки за това определение, а те са базирани по-скоро на съществената ни бирена листа от над 15 вида международни бири, която не бихте могли да намерите в търговската мрежа. Ние сме естети все пак и изБИРАме само най-доброто за вашето пивно събитие.

А ако питате за мезето към питието, нямайте съмнение, че сме се погрижили да е на същото класно ниво. Нашият шеф готвач – Васил Дринов – е истински кулинарен познавач. В града го хвалят не само клиентите, но и колегите му за майсторските специалитети с телешко. Но той ни е спретнал толкова многообразен и густозен кулинарен справочник (меню), на който може да завиди и световната класика.

Усещаме, че вече повдигнахте вежди и питате за цената?! Сметките в Ale House Пловдив са приятна изненада. Важно е да споменем, че предлагаме нещо достъпно, но и нещо гурме, за да се чувствате най-добре. Не е халтура, а чиста бирена култура.

Уверете се сами!
Абатски Бири за Пивоценители
Така предпразнично решихме да драснем още един фейлетон за това блаженство, наричано „абатска“ бира. Помните, че ви разказвахме, че имаме такива редки екземпляри при нас. Само, че като децата, които не спират докато не си покажат всички играчки на новодошлите гости и ние няма как да се спрем :-) Защото имаме много! Повече от 20 вида бира от цял свят.

Та за манастирските бири, идеше реч. Имаме една с цветно име, което няма общо с „Името на розата“, защото идва от Абатство Floreffe (от флора: латинската дума за цвете). Тези монаси освен, че са били доста романтични, се славят и със сериозна пивоварска традиция, която започва още през 1250г. По време на Френската революция през 1794 г. монасите са прогонени от абатството и имотите му са обявени за продажба. По-късно е откупено от монасите и част от тях се завръщат, но абатството не успява да върне предишния си блясък и пивоварството не е възобновено.

В началото на ХІХ век в абатството е открита семинария - "College de l’Abbaye de Floreffe". През 1842 г. в абатсвото са останали само трима монаси, като последния от тях умира през 1850 г. През 1960 г., директорът на семинарията решава да възстанови пивоварната и производството на бира, за да се финансира издръжката на училището и поддръжката на сградите. Първоначално производството на абатската бира е поверено на пивоварната "Het Anker brewery" в Мехелен, а от 1983 г. - на пивоварната "Lefebvre". 

Да не си помислите, че това „цветисто“ преживяване няма силна тъмна страна? Особено, когато иде реч за абатска бира, това е просто невъзможно. Floreffe Prima Melior, която се намира при нас, е тъмна бира, която през средните векове е била варена специално за игумена (за шефа ;-) и неговите гости. Отличава се с плътен вкус и аромати на анасон и кориандър, с алкохолно съдържание 8.0 %. Силна, а?!

Бирата Floreffe е сертифицирана от Съюза на белгийските пивовари като "призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier) и може да носи лого, изобразяващо стилизирана чаша с кафява бира, вписана в готически прозорец-арка.

Chimay e една от осемте трапистки марки бира, които имат правото да носят знака "Автентичен трапистки продукт", обозначаващ спазването на стандартите на "Международната трапистка асоциация". При нас имаме Chimay Bleue (син етикет) - най-популярната марка на Chimay. Силна бира с алкохолно съдържание 9.0%, с медно-кафяв цвят, с леко горчив вкус и аромат на плодове, малц и карамел, с нотки на синя слива. Произвежда се от 1954 г. в бутилки от 0,75 л. и се класифицира като Chimay Grande Réserve. Изживяването е резерве за всички ценители!

Само се метнете на едно такси и право в Ale House. Желаем да ви е пивко преди, по време и след всички празници :-)
Барбекю Big Green Egg в Дома на Бирата
Знаете, че в Ale House Пловдив, винаги сме били по иновациите, които внасят густозно разнообразие към биреното изживяване. Верно, че ЖИВОто си е хранително и не спира да тече, но мезето си е мезе.

И така правейки новата лятна градина, решихме да ви изненадаме приятно с Big Green Egg. Бързаме да ви уверим, че това не е нито праисторическо, нито футуристично извънземно гърне за мезе, а е магическо барбекю.

В какво се състои магията? За разлика от другите барбекюта, които се нагорещяват до степен, че почват да пушат и да задимяват наоколо, когато работят, това е умно устроено. То диша и помага на хараната да остане вкусна и сочна, въпреки високите темеператури, който се развиват отвътре. А речете ли да отворите капака, изпуска пара нежно през един единствен отвор, без да ви облива с димна струя щом махнете капака. Така нито майсторът на скарата мирише на мезето, нито гостите наоколо са опушени от неговото чародейство. Нагорещява се за по-малко от 8 минути и прави мезето деликатно, крехко и със замах. Няма да ви убеждаваме, че резултатът е великолепен, защото ценителите на скарата могат да се досетят и сами, че това е преживяване без аналог.

Студено пиво ти вземи и към него не се чуди – вкусна, сочна скара забоди сега само в лятната градина на Ale House Пловдив. Очакваме ви вечер и през уикендите за густозно преживвяване. 
Абсолютна бирена густация, не просто дегустация
Като ви се казваме, че сме храм или дом на бирата, това не е хвалба. Нашите служители съвсем усърдно работят към привличане на всички възможни биропоклонници.

Мнозина от вас, които са пробвали ЖИВОто пиво, което се пренася по пивопреносната система в нашия дом са се захласвали по неговите неоспорими предимства - нефилтрирано, непастьоризирано и най-хубавото - без консерванти :-)

Хубаво де, но всеки бирен ценител не спира с опитването на само една бира. И тъй като пропагандираме бирена култура, а не халтура, предлагаме на вашето изтънчено внимание новите ни попълнения в международната ни бирена листа - трапистки и абатски бири.

Като всеки истински храм на бирата, за нивото на нашия се грижат истински монаси – майстори-пивовари. Малко историческа препратка. Трапистката бира е вид ейл, попадащ в стиловете белгийски специален ейл и белгийски силен ейл. Терминът „трапистка бира“ е родов и описва източника на тези бири, като продукт на трапистки пивоварни, а не на определен стил бира. В действителност, бирите на различните трапистки манастири се различават значително и не са хомогенна група. Цветът им варира от сламено-бял до тъмнокафяв. Като алкохолно съдържание, те са по-силни — алкохолът варира от около 7 % до 12 %, за разлика от около 5 % при масовите бири.

Монасите-пивовари използват при производство на бирата специални дрожди, които предизвикват горна ферментация при висока температура. Бирата доферментира и отлежава в бутилки. В някои абатства по време на производството добавят течна захар, която повишава допълнително алкохолното съдържание. По-силните трапистки бири се отличават с богат и плътен вкус, а своя маслено-плодов аромат придобиват благодарение на високотемпературната ферментация и използването на различни сортове хмел.

От трапистката бира следва да се отграничава т.нар. абатска бира. През последните десетилетия, терминът „абатска бира“ се използва като родово наименование за бири, произведени в трапистки стил, които обаче се правят от светски промишлени пивоварни, и не са свързани с трапистките абатства. Обикновено абатските бири се произвеждат по лицензи, издадени от съответното абатство или фондация, управляваща имуществото на вече несъществуващо абатство.
Rochefort e трапистка бира произведена и бутилирана в пивоварната на абатство "Notre-Dame de Saint Rémy" в Рошфор (Белгия). Rochefort e една от седемте трапистки марки бира, които имат правото да носят знака "Автентичен трапистки продукт" (Authentic Trappist Product), обозначаващ спазването на стандартите на "Международната трапистка асоциация". При нас можете да намерите вида Rochefort 8 - тъмна бира с червеникаво-кафяв цвят и алкохолно съдържание 9.2 %. Отличава се с по-изразени малцов вкус, силна горчивина, и плодов аромат с нотки на бадеми, сини сливи, шоколад, нуга и печен малц. За първи път е произведена през 1955 г.

Westmalle е трапистка бира, произведена и бутилирана в пивоварната на абатство „Notre-Dame du Sacré-Cœur“ в селището Вестмале (Белгия). Абатството е основано като приорат на 6 юни 1794 г. През 1836 г. започва изграждането на пивоварна, a на 10 декември 1836  г. е произведена първата партида бира. В продължение на много години, бира се произвежда само за собствено потребление от монасите. Едва през 1856 г. монасите започват да продават бира на входа на абатството. Според счетоводни книги на абатството кафявата абатска бира е продавана на цена шестдесет белгийски франка на 1 януари 1861 г. След разширение и модернизация на производството през 1991 и 2000 г. в момента пивоварната Westmalle е в състояние да произвежда 45 000 бутилки на час. По данни за 2010 г. годишното производство на пивоварната е 120 000 хектолитра бира.

От търговския асортимент на пивоварната в Ale House Пловдив ще откриете Westmalle Dubbel и Westmalle Tripel. Westmalle Dubbel е силна тъмна бира червеникаво-кафяв цвят, с алкохолно съдържание 7.0 %. Отличава се с богат вкус и аромат на кафе, тъмен малц и плодове, с дълъг, сух послевкус. Това е първият пример на трапистка бира Dubbel. Пусната е в производство през 1856 година, като рецептата за производство е променяна за последно през 1926 година. Бутилира се в стъклени бутилки от 0,33 л. и 0,75 л. (Magnum). Westmalle Tripel е светла силна бира със златист цвят и алкохолно съдържание 9.5 %. Отличава се с вкус на хмел, лека горчивина и плодов аромат с нотки на ванилия и дълъг, сух и приятно горчив послевкус. Това е първият пример на трапистка бира Tripel. Първата бира с това име се появява на пазара през 1934 година, като рецептата за производство не е променяна от 1956 г. Бутилира се в стъклени бутилки от 0,33 л. и 0,75 л. (Magnum). Бирата преминала вторична ферментация в бутилките в продължение на три седмици.

Имаме и още нови бири, но за тях ще ви разкажем в наша следваща публикация. Вие само помнете, че има едно единствено място във Филибето, където можете да си направите не просто бирена дегустация, а абсолютна бирена густация. Очакваме ви при нас :-)
Какво ново при нас
Получавай новините и менюто
Възползвайте се от възможността да получавате новини и нашето обедно меню на вашият e-mail адрес.

За да прекратите абонамента, моля въведете вашият e-mail адрес и натиснете тук.
AleHouse.bg © 2021
Created by
Seven Interactions